Ayam masak kicap

Ayam masak kicap

Hari ini aku nak buat tutorial masak kicap. JANGAN KETAWA… believe it or not ramai orang tak tau masak kicap eventhough it is the most simple thing to cook. Aku tau dah pernah orang lain blog pasal masak kicap tapi ….. ada aku kisah? Since this is en. laki’s favourite dish (favourite aku juga walau in denial..  😛 ) aku nak jugak masuk dalam blog supaya … mana tau nanti kalau laki aku kahwin baru, binik dia tu tau macam mana nak masak kan, hokay?

Ok… bahan2 utama for ayam masak kicap is of course ~ ayam and kicap, or soy sauce kalau kau nak cakap omputeh. Kicap yang paling afdhol is kicap lemak manis cap lipas udang. Kicap lain pun boleh gak tapi kureeng kick dia. Apart from those two main stars, the supporting cast includes : a lot of birds eye chillies or cili padi, lots of julienne red onion, garlic and ginger.

ayam-kicap

Pastikan minyak untuk menumis bahan2 yang dah dihiris tu panas. One trick is, if you are using a wooden spoon, bila korang dip it in the oil it wil bubble… macam ni ha..

ayam-kicap2

itu tanda minyak dah cukup panas, apa lagi campak kan bahan2 hiris kedalam minyak (jangan sampai terpercik, nanti melecur pulak tangan yang gebus tu… uweekk)

ayam-kicap3

Tumis sampai bawang layu dan sedikit kuning, kemudian masukkan air asam jawa. JANGAN banyak! Sikit je…. pastu baru masukkan kicap banyak mana korang suka. Kacau sikit, bila nak mendidih, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.. eh.. lupa plak nak khabar, ayam tadi tu lumur dengan serbuk kunyit and garam to taste, lepas tu goreng sampai masak dan kekuningan.  Angkat, tos and put aside.  Bila dah campur semua, macam ni lah rupa ayam masak kicap, lauk kegemaran laki kesayangan aku tu… (sila muntah dan cakap aku buat cerita..  😛 )

ayam-kicap4

3 Responses »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>