Apam Blossom

Apam Blossom

Salam,

Aku dah lama teringin nak buat coconut blossom. Lebih2 lagi bila tengok dalam blog orang, macam senang je nak buat. Memang lah boleh beli tapi aku ni kan kuat makan, boleh habis fulus beb kalau nak beli…. So ini resipi aku rembat dari blog Mamafami, actually, resipi ni jugak yang aku tengok most food blogger pakai untuk buat apam ni…

Bahan2 :

  • 3 biji telur sejuk – keluar esbok
  • 220 gm castor sugar
  • 275 gm Softasilk – tak de so aku pakai tepung gandum biasa
  • 3 tsps baking powder
  • 1 tsp ovalette
  • 140 gm santan – tak de so aku pakai fresh milk

Cara2 :

Lebur semua bahan dalam mixer, pukul pada kelajuan tinggi sampai adunan gebus. Masukkan dalam paper cup dan acuan dan kukus dengan api yang sederhana selama 15 minit. Kalau api panas sangat, apam anda mungkin akan tersengih lebar…

*Aku tak buat inti pun sebab tak de mood. I was in the mood for a soft as sponge apam and i was dissapointed. Apam ku tak lembut macam sponge, lembut lah jugak tapi tak halus gebu…. :( maybe because aku pakai tepung gandum kot? Harus cuba pakai fine flour plak…

2 Responses »

  1. salam..
    nak tanye..macam mane nak dpatkan rupe keliling apam yang cantik macam ni ye?? u gune acuan ape?? i gune acuan tart yang kecil, tapi ade yang ok ade yang krekot2 bentuk kelilingnye..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>