Apam Beras Eno

Apam Beras Eno

Aku sebenarnya tak de lah suka sangat makan apam ni sebab yang jual tu kadang-kadang tak kena dengan citarasa aku. Yelah kadang2 masam bangat, kadang2 tu kurang gula, 1001 lagi lah benda yang boleh buat aku komplen. Aku pernah gak tengok2 resipi apam beras eno ni tapi part buat tapai nasi tu…. aku rasa macam malas lah… Lama sangat masa nak buat, maklum lah aku ni kan ‘rajin’, takut bila tapai tu siap, mood nak makan apam dah bertukar mood nak makan lempeng… kan nanti membazir je tapai tu… tak pun buat nyer tapai tak menjadi… buusss masuk dalam tong sampah lagi… Aku pernah buat resipi apam ni kena peram sampai 8 jam gitu, bila masak memang lah apam tu cun, sengih lebar tak henggat tapi rasa… hancuss. MASAM!!

TETAPI……itu dulu beb! Sekarang aku dah pandai buat apam beras…(eksyen nih, lubang idung kembang giler…) dengan cara yang mudah hokay? Nak resipi dia? AAHH kalau tak hendak pun, akan aku tulis gak sebab ini kan blog aku… 😛 Rasa nya aku dapat resipi ni kat myresipi, tak boleh nak confirm sebab website tu macam beskot, kejap ada, kejap tak ada… Ini ialah bahan2 nya :

  • 1 cawan nasi sejuk
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1/2 tsp instant yeast
  • lupa plak eno kaler biru – aku letak sikit aje agak ada buih dah le… letak sebelum kukus

Cara :

  1. Blender nasi sejuk dengan air sampai hancur
  2. Ayak kedua-dua jenis tepung (aku tak buat pun sebab aku pakai semua tepung beras, salah baca resipi hihi…)
  3. Campurkan kesemuanya
  4. Perap adunan selama 4 jam sebelum dikukus

apam-beras

Sedap…. tak caya cuba lah….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>