Angry!!

Angry!!

Aku dah 2 bulan batuk, dah pergi klinik and hospital lebih dari 4 kali. 1st time pergi hospital sultanah aminah aku dapat doktor perempuan yang couldn’t care less if i die… jumpa tak sampai 2 minit, just check stethescop letak kat jantung tak sampai a few seconds, angguk2, write the damn prescription for a normal demam, eventhough i told her i have been coughing for the past 1 month. Aku sabar lagi…. makan lah antibiotik, ubat selsema, ubat batuk…. tak baik juga….

2nd time pergi hospital sultanah aminah, dapat doktor lelaki yang sangat throrough and he was surprised i have been coughing for 1 month+, and colleague dia, doktor perempuan tu, heck lah nama dia DR. NURUL HUDA ke something tu, didn’t ask for more work to be done, ordered for blood check, x-tray and sputum testing…. i thought now we’re getting somewhere…. dia cakap darah aku ada virus but they have to wait for sputum to know what virus, x-tray semua clear so it’s not TB, for the mean time dia bagi antibiotik and ubat batuk seperti biasa….. but i had to provide sample for the sputum testing…. bila dah bagi sample, they told me to come back in 2 weeks time for the result…. HARI ni lah, aku ni pun amek lah cuti, because i am getting worried and fed-up sebab aku masih lagi batuk kronik and today siap deman and selsema balik…

So, you know what happened? I went to the fucking hospital, waited in line for about 1 hours +, got my sputumn result (which was negative or nothing wrong), get this i got the Dr. Nurul Huda lagi sekali and this time lagi best, she didn’t even bother with the stethescope, tengok patient card aku pun macam nak tak nak, just cakap tak de apa2, and terus write prescription untuk ubat demam biasa…. MACAM BABIK ok??? The whole process took less than 1 minit. Boleh tak at least show some interest at what you do??? Kau tu doktor tau bukan nyer salesgirl jual seluar dalam kat supermarket nak roboh!? You spent years studying to be a doktor kalau pun benci sebab kes aku ni membosan tak thrilling, show some respect lah babik! So now, aku tengah fuming, hidung tengah tersumbat, batuk… jangan cerita lah…. i am at my wits end… terpaksa pergi klinik panel lah mintak referral pergi specialist…. 2 bulan batuk tak baik2, seksa beb!  Aku paham kerja dr. kat hospital kerajaan memang teruk, patient beribu2 but itu kan kerja… nak buat kerja kena lah ikhlas, kalau tak suka jadi doktor and merawat orang, berhenti, duduk rumah belek biji sendirik lah!! Habis lah lepas ni pergi hospital mesti aku kena racun sampai matik sebab kondem doktor serabai dan pemalas tu….

4 Responses »

  1. aku taktau la doktor hospital kerajaan ni kelulusan ape, or kalau degree pun, brape agaknye cgpa die? ntah2 cukup2 makan or less.. die patut tukar konsep merawat pesakit kepada tgk checklist dan bagi ubat..

    aku dgn fiza pun dah benti buat routine checkup kat hospital.. sangat bodo, temujanji dahlah tige empat bulan sekali, tapi bile kua result.. haprak takdak info, pastu main tuduh sakit bukan2, barah otak la, kencing manis la.. diagnos bapak die.. nak tunggu dah la berejam, pkol 8 amik tiket, pkol 10 baru start panggil nombor.. pastu kene cuti lagi.. memang babik la..

    pastu yg dah doktor senior ni, bukak klinik sendiri.. hasil tetap sama, tengok checklist then bagi ubat… kalau mcm tu baik bagi orang lulusan SPM je buat.. ptuihh..

  2. medical profession sekarang ni dah macam business jual goreng pisang je… all they care about is the bottom line and how much money they can siphoned from us the stupid masses….dah tak berapa pedulik lagi keadaan patient, nak2 yang tak berduit and pergi ke hospital kerajaan.

    pergi specialist pun sama jek…. bagi ubat for high blood pressure, nasihat kan aku supaya kuruskan badan, pastu bagi pil reductil to help with the weight loss. reductil tu banned in us and europe sebab can increase the risk for stroke and heart attacks AND increase blood pressure… camner tuh? i stopped taking reductil sebab kepala aku macam nak pecah and the bills cost almost RM700…. gila kau, make money betul….!

  3. sis.. i once in a while ada jugak kena batuk sebulan 2 ni. dulu ms keja kl pnh batuk 3 bulan. elok je pindah blk jb, terus stop batuk tu. anyway, skrg klu i batuk lama je, i akan beli ‘Deflam’ gula2 kaler purple kt farmasi, usually kt d’apotic. kaler purple is for batuk with kahak, and the red one is for batuk biasa. mak pon dh try ms dia batuk lbh sebulan dulu and it did work on us. so klu u blm try, maybe u can try la if u want.

  4. sarah, i dah beliiiii deflam tu, ni tgh trial basis… tapi i tak suka, bila makan lidah kita macam ala-ala kebas gitu ek..? tak pe lah walau pun kebas, akan ku gagahi sehingga kuman batuk ni pi….. btw, thaks for the info ye adikkk…. (ala-ala biol sebab banyak sgt makan ubat..) 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>