Ada puaka di mulut mu….

Ada puaka di mulut mu….

Aku tak kisah kalau orang tak suka aku. I’m not that likeable anyway and i am anti-social. Aku bukan lah seorang yang over friendly BUT that doesn’t mean that i am an evil and mean person (well…not for no reason lah). Just because aku tak suka nak berborak bagai nak rak cerita segala salah silah family aku dengan orang yang aku tak berapa kenal tak bermakna aku tak suka berbual.In fact aku sangat suka berbual that sometimes kengkawan aku (yang 2 – 3 kerat tu) pun menguap-nguap kebosanan dengar cerita aku (betul tak TA?) So… yeah, aku tau there will always be people yang tak suka dengan aku.

Hari ini however, adalah hari yang mencabar tahap kesabaran aku ke tahap maksimum. Tadi aku terperangkap dalam lif dengan satu perempuan mulut puaka tahap gaban (well, bukan lah terperangkap dalam erti kata sebenar but it sure feels like it).Tak tau lah kenapa but today i was being extra nice to PEOPLE, selalu nya aku akan buat tak tau je kat mulut puaka tahap gaban tu tapi tadi aku boleh pulak make small talk dengan dia. This was how the conversation goes :

Aku : Eh? Naik balik? (since aku naik lif tu kat ground floor and she was already in there)

PUAKA : A’ah..ingat kan lift ni naik tadi (tak ke bangang tu, main redah jek masuk pastu turun naik 30 floors)

Aku : Oooo…. (dah mula nak buat bodo sambil buat muka cute)

PUAKA : Pergi klinik ke? (since aku pegang beg ubat from klinik ~ my BP pills actually)

Aku : A’ah.. sakit pinggang lah (memang pun, walaupun tak de kaitan dengan ubat dalam plastik..)

PUAKA : Banyak buat open house agaknya…?

Aku : tak de lah… banyak makan agaknya… (sengih2 ingat nak buat lawak bodoh laa…)

PUAKA : Eh.. tapi dah nampak kurus sekarang….

AKU : (BUTA KE APA DIA NI… AKU MAKIN KEMBANG DIA KATA KURUS PULAK…) eh… tak de lah… makin kembang apa..

PUAKA : Eh…ye lah… nampak kurus sikit… (pause sekejap..tak sampai 2 second) tapi tak tau lah kan sebab dulu (aku) suka pakai baju nampak sana sini, seksi….

AKU : terdiam sebab my first instict was to blurt out, eh kau apasal mulut macam BABI tak de insurans ni! Aku tak boleh nak tengok muka dia lagi lepas tu sebab aku rasa nak tumbuk muka minah tu kasi pecah spek dia jek…nasib baik dah sampai floor aku and aku keluar sambil cakap ~ lawak betul lah…

Aku tak paham lah manusia yang suka laser kan orang ni sebab aku tak suka menyakitkan hati orang macam tu. Unless orang tu cari pasal dengan aku dulu…then it’s open season lah… tapi bila kita tengah having a harmless conversation pun boleh tiba-tiba attack your personal self macam tu is unacceptable.Especialy bila orang tu bukan seseorang yang rapat dengan kita, just a face and a name that you recognise because you work in the same building for 8 years!

Ada orang kalau berbual lupa adab and main bantai jek cakap apa yang terlintas dalam kepala hotak dia. PEOPLE! PAY ATTENTION! The person that you’re having a conversation with usually have feelings. Jangan lah main hentam keromo cakap tak berlapik and gunakan alasan : i was being honest! atau memang betul apa? And that includes lah semasa berYM, berSKYPE, tinggal kan message dalam FB (unles it was a privately sent message), tulis surat atau berbual dalam talipon dan juga berSMS. This is especially true when you haven’t met that person in ages, let’s say more than 19 years – things change….bentuk badan, perwatakan, the way one thinks – perlu kah kita exclaim on these changes sebab kita rasa kita masih seperti dulu..? erk…sorry, terlebih sudah…

Pada pendapat aku lah, tidak menutup aurat ni adalah dosa orang tu dengan tuhan. Bila kita dah bertaubat dan start covering up, sembahyang taubat bersungguh insya-allah tuhan akan ampun kan dosa kita sebab allah tu maha penyayang, maha pengampun tapi dosa menyakitkan hati orang ni berat sikit sebab kita kena mintak maaf dari orang yang kita dah buat dosa tu (termasuk ler ngumpat2 dalam blog… aku tau….) dan belum tentu orang tu akan ampun kan kesalahan kita kerana bukan semua orang penyayang dan tidak berdendam…. contohnya aku… SO… kau agak2 MULUT PUAKA TAHAP GABAN tu nak ke mintak mahap dengan aku…?

2 Responses »

  1. aiseh fren…mana ko tau aku menguap2 dengar story ko tu?ekekekeke…
    mulut puaka tu nak kena tampar laju2 sebenarnya tapi memang ko nampak a bit kuruslah..aku pun notice..err..ni ikhlas dari aku tau bukan sebab nak mintak belanja makan kat lavender lagi..tapi kalau ada apa salahnya..larikksss

  2. eleh.. tok sah nak cover lah, aku nampak lubang idung ko kembang menahan nak nguap…..

    HUH! harap kan hujan di tengahari rupanyer panas berhari2… chet! nah! ambik seposen…. (boleh kah kau merasa kan aku hyper gila hari ni..?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>