Ada apa dengan Passionfruit?

Ada apa dengan Passionfruit?

Hari ni tak de mood nak tulis panjang-panjang (yeeee kerrrrr….?) Aku nak buat jamuan untuk mereka yang datang melawat ke sini (ada ker?) heek… jamu mata ya, bukan jamu makan or jamu nyonya meneer, saje je.. propah lebey kan.. 😉

Pernah kah korang tengok ini buah?

Heran mak aku, tgk aku tertonggeng-tonggeng nak ambik gambar menatang nih

 Tak pernah? Sure ker….. Tengok sekali lagi…

Hehe.. dalam pasu pulak... janji mau artistic.. (artistic kerr..?)

Yang ini pulak..?

heheh... i pun nak enter frame... pandai kan aku posing?

Oppss sorry, itu GoGol, kucing adek bongsu and wifey. Gogol ni nama yang mak aku kasi sebab kucing ni macam setan dogol, nakal, tak reti dok diam, habis satu rumah dikerja kan. Actually bukan rumah je dia kerjakan, habis kaki tangan manusia kat rumah dia kerjakan jugak, hence the name gogol – cute sikit dari setan dogol. ( tapi adek bongsu & wifey panggil baby.. baby ci.. boleh?) Gogol ni kami selamat kan dari tengah jalanraya, ntah macam mana dia boleh sesat kat tengah-tengah jalan. Malangnya, adik beradik dia yang sama-sama lari rumah malam tu tak dapat diselamatkan. Dah jadi arwah….

Macam telur katak basi kan..?

Ini ler ghuper dia bila dah dipotong. Nama buah ni passionfruit, aku malas nak google kenapa nama dia passionfruit, kalau korang rajin cari lah. Pastu jangan lupa bagitau aku tau? Buah ni aku tak sure lah macam mana orang lain makan, kalau aku, aku perah jus dia je. Rasanya boleh buat perisa dalam kek-kek dan yang sewaktu dengannya. Aku tak sempat nak experiment sebab by the time aku balik dari Cherating hari tu, balance buah ni dah kena masuk cik tong. Mak aku ler punya kerja, sebab buah tu dah kedut-kedut (ada ka patut?). Rasa isi dan jus buah ni masam-masam manis. Bau dia tu yang special. Bau wangi yang manis (boleh ke explain macam ni..?) tapi dalam 2kg buah ni yang aku beli cuma 2 biji je yang bau nya menggiurkan. Yang lain tu bau kelat, nasib baik rasa maintain ok.

ini ler jus passionfruit, sedapp... meja tu messy sebab baru lepas buat kek, mati lah alasan sebenarnya malas nak lap haha...

 

2 Responses »

  1. My husband loves this fruit! Tak tau pulak kat Cherating ada jual. Had I known, we would have bought it when we were there last weekend. Thanks!

  2. Bukan kat Cherating MrsN, I bought this fruit at KIPmart Perling, JB.
    Next time you datang JB maybe you can look for it, KIPmart fruit stalls sometimes ada jual buah-buah yang exotic ni. You just have to keep an eye for it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>